Från nyfödd till resan till nya hemmet.

 

En King Charles valp väger c:a 170-250 gr, variationer finns. Den vanligaste kullstorleken brukar vara 3-5 valpar.

IMG_1263IMG_1289

För mig är det nödvändigt att sova i samma rum som tiken med sina valpar, man behöver hålla koll på att allt fungerar .Ingen valp får komma under tiken, ingen valp får sluta suga, det kan hända mycket under natten om man inte är uppmärksam. Tiken kan vara lite stressad efter valpningen och kanske inte är så uppmärksam som hon borde.

En nyfödd valp har ingen syn eller hörsel utan måste leta sig fram till juvret med hjälp av luktsinnet, då får den den så viktiga första mjölken.

Det är också mycket viktigt att det är varmt i valprummet ( minst 25 grader c:a) annars avtar sugreflexen , en kall valp kan/vill inte suga.

King Charles är oftast en bra mamma, den håller valparna rena och torra slickar upp kiss och bajs, i början är det en ritual för tiken att slicka valpen så att den kissar och bajsar.

IMG_2994 

Vid 10-14 dagars ålder börjar ögonen öppnas de börjar resa lite på huvudet.

 

DSC_0384 (4)

Jag avskiljer en liten bit i den lite större valplådan dit valparna söker sig för att kissa och bajsa, då vänjer de sig tidigt vid att det skall vara rent på liggplatsen.

När de är tre veckor gamla börjar socialiseringen dvs de börjar få syn på omvärlden,  då är det viktigt att vara närvarande så att de tidigt lär sig bli hanterad och mötauppfödaren. Nu börjar de också se sina syskon.

Nu kan man också börja ge fast föda och lite välling.

Leken börjar komma , tugga och bita och puckla på sina syskon.

Nu måste valplådan bytas till valphage så att det finns plats för bus och lek.

Det börjar bli dags för valpköparen att komma hem och titta på den tilltänkta valpen.

Jag har alltid en liten bur i hagen så att de tidigt vänjer sig vid att en bur är härligt och kul att krypa in i.

Vid 6-7 veckor ellet till och med tidigare börjar Mamman nu tröttna lite på sina små, de hänger och biter och klänger på henne överallt. Hon är fortfarande vaksam på dem men går oftare undan.

När 8 veckor har gått skall syskonen till veterinär för besiktning, chipsmärkning, vaccinering och ögonlysning av en veterinär med specialistkompetens.

Det är mitt arbete att hitta lämpliga hem till alla, och det är valpköparens arbete att fortsätta ge valpen den kärlek, omtanke och närhet den har fått här hos Charlie Bay.

Nu är det dags att lämna hemmets lugna vrå och resan ut i livet börjar och det är alltid lika svårt att skiljas från alla valpar och vara säker på att alla får den kärlek den måste ha