Valpplanering hos Charlie Bay

Det krävs en hel del förberedelser inför en ny valpkull.

Den tik som skall bli mamma skall vara mogen för sin uppgift att ta hand om valpar.  Det kan vara stor variation i mognad  hos tikarna men hon måste ha fyllt två år.

 

Jag brukar ha planerat för en viss hane i god tid innan parning . På Svenska Kennelklubbens hemsida kan man göra en "provparning" för att på så sätt undvika för nära släktskap mellen hane och tik.

 

När tiken kommer in i sin löpperiod brukar jag räkna med att parning först kan ske efter dygn 11, detta kan också variera men för att få en säkrare dag kan man låta veterinären ta ett progesteronprov, då kan man räkna ut när ägglossningen, östrus sker. Ett par dagar efter ägglossning är parning lämplig då äggen är mogna.

 

progesterontest tik

Från löpets början har man lite tid på sig att göra de hälsoundersökningar som man bör göra både på tik och hane före parning. Om man inte har hanen själv hemma i sin kennel kan det ibland bli långa resor till hanen med tiken, så det gäller att ha lite framförhållning.

På King Charles Spaniel är det främst hjärt-och ögonundersökning som skall göras av veterinär med specialistkompetens som skickar undersökningsunderlaget till Svenska Kennelklubben där det dokumeneras på hunddata.

Hjärtundersökningen får inte vara äldre än 1 år vid parning och inget blåsljud skall ha påvisats.

Ögonlysning skall ha gjorts före avelsdebut och inga ärftliga ögonsjukdomar skall ha påvisats.

När de första stegen är avklarade och man kommer till själva parningsdagen så är det inte alltid så enkelt. 

Tiken skall stlla upp sig för hanen och hanen skall vara intresserad, det är inte alltid att dessa signaler mellan hundarna är så självklara.

En tik kan visa sig intresserad men det blir ingen parning förrän hanen visar intresse, en hane kan tycka att nu är det dags medan tiken(fast hon är i rätt ti) inte är ett dugg mottaglig för hanens uppvaktande.

Det är många pusselbitar som skall stämma, det skall vara en viss dragningskraft mellan individerna, ibland känns det som att hundarna själv vill välja partner. 

Hundspråket är inte enkelt.

Ha det nu lyckats med parning så försöker jag alltid låta hundarna para sig med en eller två dagars mellanrum.

Spermierna lever 4-5 dagar i livmodern, gör man då om parningen så har man täckt upp flera dygn om man skulle ha missat ägglossningen.

Tiken är parad , hurra, efter 7-10 dagar får hon en heroesvaccination för att undvika herpesvirus på valparna, som är ödesstiger för kullen d.v.s alla valpar dör oftast.

Vaccinationen görs igen c:a 2 veckor före beräknad valpning.

Nu är det bara att vänta, vänta, vänta på de första tecknen på dräktighet.

Efter 3 veckor fastnar de befruktade äggen i livmoderslemhinnan och då kan man se ecken, spenarna börjar bli rosaröda, magen börjar tillta i omfång, tiken blir lite annorlunda i beteende, lite försiktig, lite fundersam, äter lite mer . Det är små tecken men oftast då en ganska säker dräktighet (om inte vi har en skendräktig tik).

IMG_3537

Fostren är ganska små ännu vid 4-5 veckors dräktighet men efter det börjar man se att magen blir lite jämnare just där rebensbågen slutar och en liten utbuktning om man tittar på tiken uppifrån. 

Nu är det dags att sätta tiken på foder för Mother and Puppy, samma foder som sedan valpen skall ha när den blir 3-4 veckor och kan äta själv.

Det väntar spännande veckor nu....skall allt gå bra?  Valpningsrummet eller platsen där tiken skall vara vid valpning och med sina valpar skall iordningsställas. Jag brukar ha ett "eget" rum för tiken där jag också är med de sista dagarna för att hon skall känna sig trygg. Ibland vill tiken finna en egen plats, då får jag rätta mig efter det och fixa till för oss där, det är viktigt att tiken är trygg nu inför det som skall komma. 

IMG_1093

Det behövs fixas lite inför valpningen, valpningslådan och valpningskittet med alla tillbehör, våg och värmelampa. 

En vecka före beräknad valpning börjar jag regelbundet ta tempen på tiken, som jag skriver i en kurva.  Strax före valpningen skall tikens temp sjunka kraftigt, ner mot 36 grader, då kan man förvänta valpning inom 24 timmar.

Ibland klarar inte tiken av valpningen själv av olika orsaker då måste man vara förberedd på att åka till närmsta djursjukhus för att få hjälp att få ut valparna, då oftast med kejsarsnitt.

När allt har gått bra och man sitter och tittar på de små liven som just börjat sin resa i livet då känner man en underbar glädje.

 

        IMG_0877